Живот без пластмаса? Можем ли?

Днешната тема е много интересна и важна за мен. Става дума за опазването на околната среда, за вредата, която причиняваме ние и за пластмасата, която е много голям и страшен замърсител. Ще развенчая няколко мита около “хартиените” чашки и изобщо нещата за еднократна употреба.

Няма да ви цитирам числа и статистики, ще дам линкове към сайтове по-долу, за да можете да се уверите сами колко много пластмаса използваме на ден. Ще започна с нещата, от които аз се ограничавам и защо.

Както знаете има много различни видове пластмаси, на всяка опаковка има символ, който определя нейния вид и това дали е рециклируема. Не всяка пластмаса може да се рециклира обаче и там идва големият проблем.

„Дебелата“ пластмаса или термореактивната такава, при нагряване се пали, а не се топи. При горенето и се отделят въглероден диоксид и други вредни газове и за съжаление не изчезва, а отново се втвърдява.

THermoplastics and thermosetting plasticsПластмасата, която се рециклира се топи при нагряване и успешно се рециклира. Тя бива следните видове:

types of plastics

Най-лошото обаче е не това, че има таква пластмаса, която не може да се разгради и рециклира, а това че реално 30% в Европа, 9% в САЩ и 25% в Азия от всички пластмасови отпадъци изобщо стигат до рециклиране.

Митът за картонените чашки.

Скоро разбрах, че доста хора си мислят, че пиейки в картонени чашки, не използват пластмаса и опазват природата. За съжаление това не е вярно. Материалът, от който са направени тези чашки всъщност не е само хартия, а е продукт, който е съставен от пластове хартия с тънък пласт пластмаса посредата, който да ги прави непромокаеми и по-издръжливи. За жалост, този тип чаши не стига до рециклиране, а остава на сметището в продължение на стотици години.

Вероятно сте виждали адски много видеа и снимки, на които се показват плажове, гори и терени, покрити с хиляди опаковки, които кой знае още колко време ще се трупат.

Аз смятам, че промяната идва от нас самите. Ежедневно споря и се боря с хора, които ми казват: „Е, аз не мога да променя целия свят и да опазя чак толкова природата, защото не ползвам пластмаса.“. Много добре знаете, че това НЕ е вярно. Както всеки един от нас допринася за замърсяването, така всеки един от нас може да допринесе и за опазването. Не подминавайте боклуците и ако има как ги събирайте, и ги хвърляйте в определените за това места. Бъдете проактивни и знайте, че всеки един от нас е отговорен за света, в който живеем.

Какво правя аз и кои са моите малки стъпчици към опазване на околната среда, моретата и океаните.

1. Нося си чаша за многократна употреба навсякъде.

Има толкова много варианти, от които може да се възползвате. Метални чаши, стъклени, порцеланови, бамбукови. Аз си нося бамбукова, защото е по-лека, има капаче, което не позволява на напитката ми да се разлива и освен това задържа топлината по-дълго.

еко чаши

2. Бутилка за многократна употреба.

Отново вариантите са безбройно много! Аз имам стъклена, която съм си взимала от Джъмбо, но на пазара има доста интересни и малко по-скъпи варианти, които определено си заслужават. 24 bottles например са олекотени стоманени бутилки, които имат и термо вариант. Цветовата гама е страхотна, така че ако се чудите от къде и каква да си вземете, мисля че това е чудесен вариант.

3. Платнени торбички.

Използвам платнени торбички и ги имам във всякакви цветове и варианти. Най-удобната и огромна е ръчно правена и ми е чудесен спомен от Ню Йорк.

4. Кошница!

Това е вариантът за по-меки плодове и зеленчуци. Ходя с нея на пазара и вместо да използвам за всяко нещо полиетиленови торбички, нареждам продуктите без да се намачкват в кошница.

5. Шампоани и душ гелове в стъклени шишенца.

Това е малко по-трудна задача, защото не са често разпространени. За щастие обаче в магазини като Зоя, може да откриете маски за коса, кремчета и всякакви други продукти в стъклени бурканчета.

6. Бамбукова четка за зъби.

Освен че е супер за околната среда, няма по-голям кеф от това да усещаш приятния аромат на бамбук, докато си миеш зъбите.

7. Кисело мляко и прясно мляко в стъклени буркани и бутилки.

Отдавна не си взимаме прясно мляко в кутии или в пластмасови бутилки. След като го изпием, отделяме стъклените бутилки и ги ползваме, за да си направим домашен сироп или пък за да ги пълним с вода. Бурканите от киселото мляко пък, могат да се използват след това за стотици видове зимнина.

8. Метални прибори и кутии за храна.

Наскоро се сетих /представи си колко бавно загрявам/, че мога да си нося метална вилица и лъжица на работа с мен, вместо да ползвам пластмасови за еднократна употреба. Нося си домашно приготвена храна и след това си я изяждам със свои прибори.

9. Сламки!

Един от най-сериозните замърсители, който е навсякъде. Аз си взех стоманени сламки и си ги ползвам с голям кеф. Има и бамбукови, както и макаронени.

10. Събиране на отпадъци.

Винаги, когато ходя на разходка в гората или по плажа, събирам отпадъците и не ги подминавам. Миналата година имахме сблъсък със страшно много пластмасови отпадъци в района на къмпинг Юг. Не успяхме да съберем всичко, но поизчистихме, колкото е възможно.

11. Пия кафе БЕЗ капсули.

Първо, кафето на капсули има ужасен и блудкав вкус. Второ, капсулите са един огромен замърсител, който не се разгражда, поради сложната си структура и дебелина. НЕ ползвайте капсули, правете си истинско еспресо.

12. Кана с филтър за вода

В къщи отдавна не си купуваме минерална вода, а просто филтрираме тази от чешмата. Излиза по-евтино и нямаме ежедневни пластмасови отпадъци.

С малки стъпки, много желание и упоритост, нещата се получават!

Ако тази публикация ти е харесала, ще се радвам да я споделиш с приятели.

Усмихни се,

Роксана

You May Also Like