Захранване на бебето: Наистина ли е чак толкова сложно?

захранване на бебето

Захранването на бебето се оказва тема, която имам усещането, че е на дневен ред дори сред майките, които току-що са родили. При мен например се проявяваше вълна тревожност, само при споменаването на тази дума захранване.

Една част от родителите все бързат за някъде, искат да са подготвени, да са проучили, прочели, научили, изобщо да са по-по-най. Другите пък са решили да се доверят на старата школа и да не задълбават прекалено много в темата. Трети се доверяват изцяло на препоръките на педиатрите си, в което разбира се няма нищо лошо.

Аз, както винаги бях от онези, които ако можеха, щяха да прочетат света и да изгледат всички Tik Tok видеа за захранване на бебето. Другата ми особеност е, че много се пазя от крайности и не обичам да съм категорична в нещата, които прилагам. Винаги си оставям вратички и често прилагам по няколко метода, които смятам за окей.

В случая със захранването направих точно това. Приложих два метода, които ми се сториха удачни.

Ако сте чести посетители на интернет пространството знаете, че особено във Фейсбук групите има много крайни изказвания и мнения. Има и определени групи майки, които подкрепят САМО и ЕДИНСТВЕНО един метод.

Какви методи за захранване съществуват?

Първият и най-разпространен в България е Педиатричният метод, който е захранване с пюрета и каши.

Той често е препоръчван от педиатрите и голям процент бебета се захранват по него. Представлява захранване по схема и представяне на отделни зеленчуци/плодове/каши по определен ред, като бавно и постепенно количествата се увеличават, докато не се замести цяло хранене. Този метод е изцяло воден от родителя, който се ръководи от определени схеми. При него алергените се представят на бебето в по-късен етап, доста често след годинка.

Вторият метод, който набира сила последните години е Захранване водено от бебето (Baby-led weaning).

Както се подразбира от името – бебето са тези, които водят този процес на захранване. Методът представлява представяне на различни видове храна в подходяща форма и консистенция (finger food) на бебетата, като те сами решават как и какво да опитат. Няма схема на захранване, но има определени начини, по които се сервират различните храни. Алергените се представят още в началото на захранването, като се наблюдава за реакции. Бебето тренира всичките си сетива по този начин, докосва различни текстури и упражнява дъвкателния си рефлекс.

Третият метод на мен нито ми беше познат, нито се запознах с него. Мисля, че е по-популярен в Русия и бившите членки на СССР – педагогически метод.

При него, до колкото знам децата се хранят с обща храна, но в много малки количества. Тя не се пасира, а директно се предлага. Също не се следва схема.

Моят опит.

Преди да започна да захранвам Марина изчетох доста материали, влезнах в няколко групи и постоянно следях какво се случва там. При нея имаше един фактор, който много ме притесняваше – рефлуксът. Отказът ѝ от мляко беше най-големият ми кошмар и изобщо не знаех какво да очаквам при захранването. При прегледа в пети месец се оказа, че едва е увеличила теглото си, заради рефлукса. Въпреки че е най-добре захранването да започне СЛЕД шести месец (Според СЗО), с педиатърът решихме, че ще започнем захранването ѝ в края на пети и началото на шести месец.

Тъй като стартирах по-рано, отколкото исках, реших, че е по-добре наистина да се водя по фактите, а не по майчинските си амбиции. Започнах с пюрета, защото в края на пети месец изобщо не беше готова за ЗВБ.

Има някои много важни неща, които трябва да се следват, когато бебето ще започва да се захранва и те са:

  • седенето му с малко или никаква подкрепа от родителя (или облегалки и тн)
  • самостоятелното хващане и поднасяне на предмети към устата
  • изчезване на рефлекса на езика да изтласква храна.

След като имахме старт, който не знам дали да определя като успешен или не, около седми месец, започнах да захранвам предимно по ЗВБ. Така хем спасихме положението с рефлукса, хем започнах да ѝ предлагам различни парчета храна. Изчаках започването на този метод, докато видях сигналите, които споменах по-рано.

Всяко бебе е различно.

Родителите, които захранват по ЗВБ твърдят, че при този метод на захранване няма “злояди деца”, но аз мога да поспоря по въпроса. Марина до съвсем скоро отказваше да опитва, каквото и да е било и предпочиташе да се храни със сух хляб и домати. От скоро започна да яде и други неща, но все още се храни супер избирателно. Има дни, в които иска да пие предимно мляко, което със сигурност не е най-любимото ми нещо. Поне за момента показателите са ѝ в норма и съм решила да не прекалявам с вживяването.

Към годинката, когато продължаваше просто да си опитва или да НЕ опитва нищо, започнах много да се притеснявам и това много влияеше и на нейното отношение към  храната. За щастие се включих в един уебинар на Училище за родители Слънчогледи , който много ми помогна да преодолея тревожността си и да се доверя повече на детето си. Те правят много хубави уебинари, препоръчвам ги горещо по всяка една тема.

Какво препоръчвам?

На приятелките си, на които тепърва им предстои захранване, препоръчвам да изчакат до шести месец със сигурност и да започнат направо със ЗВБ. Намирам в този метод много повече ползи, отколкото при захранването с пюрета. При него бебетата започват да дъвчат много по-рано, да боравят с прибори и да се оправят сами.

В началото цапаницата е голяма, но и с пюретата не е по-малка. Хубавото на ЗВБ е, че не мислиш постоянно дали имаш пюрета и каши, а дори, когато си на ресторант можеш да измислиш нещо и да дадеш на бебето си да опитва и да хапва. Други ползи, които описват специалистите са: развитие на фината моторика, опознаване на различни текстури, форми и вкусове, липсва опастност от преяждане, защото бебето само определя количеството, по-малко стрес и за бебето, и за родителя, и доста повече забавление.

Заключението…

Разбира се, всичко опира до лично решение и информираност на родителите, но едно е сигурно:

захранването от 4 месец с плодови и зеленчукови сокове НЕ е окей, както и осоляването на новородени.

Бъдете критични и никога не се доверявайте само на един източник. Обновявайте знанията си и се консултирайте с правилните специалисти, които непрестанно учат и се развиват. За съжаление в България все още има медицински лица, които разчитат на старите си познания, които от своя страна се оказват остарели и не чак толкова добри.

Полезни ресурси, свързани със захранването:

Книга за ЗВБ на Мария Нориега 

Сайт и приложение с изключително богата и полезна информация за храните, хранителната им стойност и начин на сервиране.

Тук ще намерите още мои статии свързани с бебетата.

Захранване на бебето

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *