Музеят на плочките в Палермо

Хей, хей,

Споменах в предходния си пост, че ще разкажа за едно невероятно място, а именно музеят на плочките в Палермо!

Аз съм един истински обсебен от плочките човек. Преди време, когато правех ремонт в апартамента, в който живеех, мечтаех за кухня като тази:

Нямах достатъчно средства за подобно нещо, но пък намерих стикери подобни на тези, с които успях да освежа старите и напукани плочки и да придам малко цвят и настроение на помещението.

Реставрация

От тогава събирам всякакви снимки с подобни детайли и орнаментика. Намирам ги в Pinterest и ги „пинвам“ в разни папки. Когато имам време си ги разглеждам и се размечтавам.

Напоследък виждам, че на доста места са започнали да използват такъв тип плочки, което само ме радва. Създават ми уют!

Маса за хранене

Как намерихме музеят на плочките в Палермо?

Отново в гугъл, търсейки какво интересно нещо можем да видим там. Бягайки от тълпите с туристи, попаднахме на препоръка за това интересно място, което се помещава в един стар апартамент в историческата част на града. Музеят е частен и всъщност е дом на човекът, който колекционира плочките.

Колекция

Намирането му не е много лесно, защото се намира в сграда, която привидно не изглежда като музей. Вратата е доста стара и е заключена винаги. Музеят работи от 15:00 до 17:00 часа и трябва да бъдете там на кръгъл час: 15:00 или 16:00, защото посещението трае един час. Позвънявате на звънеца, отварят ви и приключението започва! Цената на билетчето в 8 евро на човек, като това включва и беседа.

музей на плочките Палермо

Като някой отвори темата за плочки, се сещаме предимно за Португалия, за Мексико /Талавера/, за Испания, рядко за Италия. Учим се докато сме живи обаче, нали?

Посещението в този музей може би беше едно от най-вълнуващите и интересни неща, които някога ми се е случвало. Човекът, който ни изнесе беседата беше изключително компетентен и ни разказа много и интересни неща за историята на Неапол, за производството и декорацията на плочки там и за Сициалианското изкуство и как по-точно техниките за украса са се пренесли от континента на острова. Разбрахме, че италианските плочки са доста по-дебели, от колкото тези Испанските и Португалските и по това можем да ги различим. Стъпихме на под, изграден с плочки от 16 век. Самият апартамент, в който се помещава този музей е невероятен! Огромен, с просторни стаи, големи прозорци и високи тавани.

Колекция плочки

Показаха ни как се възстановяват и реставрират стените с ръчно рисуваните декорации. Според тях е от изключително важно значение да се оставят запазените късчета от рисунката, без да се повтарят и деформират, и ясно да се разграничава новата от старата рисунка.

Плочки от различни краища на Италия

Освен невероятната колекция от плочки, мебелите, които присъстват в интерьора на апартамента са изключително красиви и отново на стотици години.

Атмосферата там е невероятна, а домакините говорят с невероятен хъс за колекцията, историята и техниките за изработка на подове и плочки! Английският им е перфектен и освен, че научихме много успяхме и да си поговорим с човекът, който изнасяше беседата. Апартаментът все още се реставрира и има стаи, които все още не са готови, но това е бавен и много прецизен процес, така че е напълно разбираемо.

Уют

Името на музеят: Stanze al Genio

Адрес: Via Giusseooe Garibaldi 11, 90133 Palermo PA, Italy.

Ако имаш въпроси и препоръки, свържи се с мен ето тук или коментирай под публикацията.

Ако тази публикация ти е харесала, ще се радвам да я споделиш с приятели.

Усмихни се,

Роксана

You May Also Like
ahtopol
Прочети повече...

Синеморец: Къде да хапваме?

Поради стотици неприятни случки и коремни проблеми, имам огромен страх от ресторантите по българското черноморие. Всеки път, когато…
Прочети повече...