Слънцезащитата: Винаги, по всяко време

Слънцезащитата най-добър приятел

Не се имам за професионалист в сферата на козметиката (слънцезащитата), още по-малко в сферата на медицината, но имам таланта да се ровя и да проучвам до най-малкия детайл нещата, които истински ме вълнуват.

От както навърших двадесет годишна възраст започнах все повече да чета и да се информирам за здравето си. Имах късмета да науча доста неща за храните и храненето в университета, в който учих, но новите знания, които получих ме запалиха да получа още повече такива в една малко по-различна сфера – козметика и грижа за кожата. Може би не заради това, че искам да остана вечно млада, а заради опастностите, които крие пренебрегването на влиянието на околната среда върху най-големия орган в човешкото тяло – кожата.

Къде се информирам?

Винаги и само в доказани сайтове за медицински изследвания и никога от сайтове като Cosmopolitan, Elle и тнт.

Защо?

Защото ежедневно биваме заливани от информация, която би могла да ни обърка, навреди и не бих искала да рискувам, приемайки информацията от недоказани източници. Нека не забравяме, че подобен тип медии и списания пишат десетки статии на ден и фокусът им е по-скоро повече кликове, отколкото супер релевантна информация.

За слънцезащитата

Според проучване, което четох наскоро, слънцезащитните кремове предпазват от някои от най-често срещани видове рак на кожата (но не на 100%, и не от всички). Т.е не можем да очакваме, че мажейки се с крем, това ще бъде гаранция, и заради това да си позволяваме да висим с часове под слънцето.

Какви видове слънцезащитни кремове същестуват?

 • С минерални филтри;
 • С химични филтри;
 • Комнинация от двата типа филтри;

Каква е разликата?

 • Минералните филтри блокират (отразяват) UV лъчите и не им позволяват да навредят на кожата;
 • Слънцезащитата с минерални филтри е по-плътна и създава тънък филм върху кожата;
 • Химичните филтри абсорбират UV лъчите, преди те да могат да навредят на кожата;
 • Слънцезащитата с химически филтри е по-прозрачна и не отежнява кожата;

Изборът на слънцезащита зависи от твоите лични предпочитания, тип кожа и поносимост. Аз предпочитам тази с химични филтри и съм фен на няколко конкретни продукта на Eucerin.

The American Cancer Society дава доста добри препоръки за това как да си изберем подходящ крем, за да се предпазваме от слънцето:

 • Да избираме слънзезащита с широк спектър (broad spectrum), тоест да предпазва и от UVA и от UVB лъчи. UVB лъчите са основната причина за слънчевите изгаряния и рак на кожата. UVA лъчите пък от своя страна допринасят за преждевременното стареене и също повишават риска от рак на кожата;
 • Да се уверим, че факторът на крема ни за лице е повече от SPF 30. SPF е нивото на защита срещу UVB лъчите. По-високото число означава по-добре защита, но и колкото по-голямо е числото, толкова по-малка става разликата. Тоест фактор 50 е напълно достатъчен, защото разликата на защитата между SPF 50 и SPF 100 е едва 1%. Нито един слънзещатитен крем не ни защитава напълно;
 • Водоустойчив съвсем не означава, че кремът не може да се отмие. За съжаление много производители злоупотребяват с тези надписи, които доста объркват потребителите. По щатските закони, един крем за лице, който твърди, че е водоустойчив трябва да описва точно за колко време би траела тази негова водоустойчивост. А и нека не забравяме, че при всяко едно излизане от водата бършем лицето си кърпа, което премахва почти напълно слънзещатитата, която сме нанесли.

Няколко неща, които аз прилагам в ежедневието си, за да се предпазя от слънцето:

 • Всяка сутрин след серума си за лице, нанасям слънцезащитен крем с SPF 50, като ако излизам навън нося спрей със себе си и се пръскам на всеки 2-3 часа;
 • Мажа всички видими части от тялото си 30 минути преди излизане с SPF 30;
 • Опитвам се да не стоя продължително време не слънце, когато това е възможно;
 • Когато съм на морето предпочитам да стоя на сянка, както и да нося слънцезащитни дрехи, големи слънчеви очила и шапка;

Повече информация може да намериш тук и тук.

Още статии за козметика и други покупки от мен ще намериш тук.

Роксана

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like