10 причини да опитате Scuba Diving

Винаги съм имала фатално привличане към морето и водата като цяло. Още като дете чаках с нетърпение заминаването ни на почивка. Това бяха може би едни от най-приятните и вълнуващи за мен 10-14 дни в живота ми. Ставахме сутрин в 2 часа, натоварвахме Варбурга с всичко необходимо и потегляхме славно към Черноморието. На задната седалка разпъвах розовото си одеало и спях почти през целия път. Когато усещах, че сме наближили се надигах разрошена и през 5 минути питах:

“Това ли е морето?” “А това там ли е?” “Какво е това синьото? Вълни ли са?”

След като порастнах започнах да обмислям разни вълнуващи варианти как да бъда по-близо до морето и какво бих могла да правя. Вдъхновена от филми, книги и най-вече от необятните и непознати дълбини, един ден просто реших, че е време да разгледам какво се случва там долу.

Първият ми опит беше доста аматьорски и съвсем нямаше общо с истинското гмуркане. Поплувах с шнорхел, маска и плавници в Мексиканския гълф. Още при потапянето на главата си, на няколко пъти бях готова да се нагълтам с вода от възхищение! Уааау! Невероятна гледка. Стотици разноцветни рибки плуваха над красив коралов риф. Тишина, спокойствие. Въобще не ми се излизаше от водата!

След прибирането ми в България реших, че е време да се захвана по-сериозно с опознаването на подводния свят. По препоръка на един от най-близките ми хора започнах курса Scuba Diver Open Water в Marina Diving Center, град Китен, който беше и първа стъпка. Центъра е представител на NAUI за България и след него се запалих толкова, че довърших и останалите любителски нива, от които последното е Master Scuba Diver.

Това са моите 10 причини ЗАЩО да опитате и ЗАЩО няма да съжалявате:

  1. 71% от повърхността на планетата ни Земя е покрита с вода, голяма част от която океани. Без умението да се гмурнеш можеш да опознаеш само 29% суша, която не изисква специални умения да бъде опозната и изследвана.

  2. Ще научиш страшно много неща, които ще ти бъдат от полза и в живота извън водата. Ще разбереш спецификите на налягането и как то влияе върху организма ти. Ще придобиеш технически умения и ще осъзнаеш, че ученето всъщност може да бъде истински забавно!

  3. Ще осъзнаеш важността от опазването на Световния Океан и ще полагаш ежедневни усилия за опазването му. А ако си упорит, колкото съм и аз, ще събираш пластмасови бутилки и торбички през цялото време, когато ръцете ти са свободни.

  4. Ще срещнеш стотици видове рибки и морски животинки, които дори не си предполагал, че съществуват. Ако се гмуркаш достатъчно дълго, ще започнеш дори да им измисляш имена.

  5. Под водата ще намериш истинското спокойствие, за което всички толкова много мечтаем. Ти ши на.

  6. Всеки път, когато се гмурнеш ще бъде напълно различно преживяване. Всеки път ще се озоваваш на малко по-различно място и всеки път ще бъде изумително красиво. Ден след като е утихнала буря, цялото дъно се е трансформирало и ще имаш чувството, че се потапяш в различно море.

  7. Под водата може да откриеш и доста археологически находки и останки от кораби. Това е още по-вълнуващо!

  8. Ще намериш много нови приятели, които споделят твоите интереси и хобита.

  9. Ще пътуваш повече, защото ще имаш нуждата да обиколиш всички морета и океани, за да изследваш и техните дълбини.

  10. Не на последно място, ще бъдеш човека с най-интересно и вълнуващо хоби! Познатите ти ще бъдат пленени от невероятните ти подводни истории и няма как да не бъдеш център на вниманието!

Не забравяйте, че Scuba Diving е спорт, който изисква предварителна подготовка. Дори и при наличие на екипировка, не рискувайте и не се гмуркайте сами! Опитният инструктор ще ви въведе в основните и най-важни пракити и ще ви подготви за подводното ви изживяване!

Ако имате въпроси, препоръки и коментари, свържете се с мен:

contact.makeitsparkle@gmail.com

За повече информация разгледайте официалната страница на NAUI

И фейсбук страницата на Marina Diving Center

You May Also Like