Shake it up! Избиране на подходящ блендер

Blender smoothie

Как изобщо се стигна до избиране на подходящ блендер?

От години използвам обикновен пасатор, защото го използвах предимно в приготвянето на майонеза, крем супи и пастети. Последните години започнах да харесвам смутита, да ескпериментирам с различни видове протеини на прах (растителни, животински), да опитвам различни миксове, плодове, ядки и ядкови млека. Преди няколко години например, в Instagram се зароди модата на онези красиви профили (като този, който незнайно защо има толкова малко последователи), които по цял ден показваха smoothie bowls, споделяха рецепти и ме караха да искам все повече и повече да си правя красиви смути купички, които след това да унищожавам с кеф.

Изгледай и YouTube видеото тук:

Който не е опитвал да си прави смути с пасатор, не знае каква мъка е това, особено ако трябва да го правиш със замразени плодове. Последните ми опити да пасирам парчета замразен банан се увенчаха с брутално свистене и мирис на бакелит. Това беше преломният момент, в който си казах:

Трябва да си купим блендер!

Аз съм от онези хора, които си навиват нещо на пръста и докато не го свършват, не спират. Случаят с блендера не беше по-различен. Купуването на този блендер обаче беше в момент, в който все още правех едни такива бързи, припряни и неразумни покупки. Отидохме в една от веригите за техника в някой от Софийските молове, за да си купим нещо друго, но в крайна сметка аз се залепих на един блендер Bosh, прочетох отгоре-отгоре за какво става дума, пуснах си едно YouTube видео с ревю на скорост х2 и заявих на Стан, че трбява да го притежаваме. Той МРАЗИ импулсивни покупки, но не успя да се пребори с моето желание и в крайна сметка си взехме ето този чуплив красавец.

Блендер Bosh
Bosh Silent mix Pro (Photo credits: https://www.bosch-home.bg)

Какво ме привлече в него?

Мощен мотор 900W, стъклена кана и думата silent, която обещаваше тишина и правене на смутита в 7 сутринта. Цената му е “евтина” според сайтовете, които четох, но аз не съм убедена, че 300 лева са малко пари, така че е доста спорно.

Е, не беше точно това, което очаквах, защото се оказа, че загрява бързо, а каната му се мие адски трудно, защото е много, много тежка. Също така се запъваше при трошене на лед или на замразени плодове, което определено не ми хареса. Един слънчев ден го напълних с ядки и реших да тествам смилателната му способност, но започна да ми понамирисва на изгоряла пластмаса и го спрях. Все пак реши да го довърша с досмилането на едно накълцано вече месо…Натиснах бутона още два пъти, когато усетих че перката започва да превърта. Разглобих го и видях, че сглобката на ножчетата се е загряла до такава степен, че се е стопила (защото е пластмасова), а от топлината е унищожила и часта, която се намира върху самия блендер.  Таааа, да, знам, че може и да съм прекалила, но има машини, които издават сигнал при претоварване или пък изгасват. Този красавец просто започна да дими и вероятно щеше да се запали, ако бях малко по-упорита.

И така, този блендер оживя цели 26 седмици (или поне така твърдят сторитата ми от  highlits в Instagram).

Предаде ме в един много непоходящ момент, защото тъкмо бях заредила фризера със замразен драконов плод.

Както се подразбира, не успях да издържа дълго, защото не ми се искаше да изхвърлям замразените плодове за смутита, а и постоянно се сещах, че искам да направя нещо, за което ще имам нужда от блендер. Този път обаче, исках да съм много внимателна в избора си, защото не ми се искаше да се случи същото нещо, каквото с онзи красавец Bosch.

Получих няколко препоръки от познати, но най-много ми допадна препоръката на Диди (виж профила и тук и тук). Тя ми сподели, че е много доволна от Omniblend. Бях чувала някъде за тези блендери, но не бях много сигурна къде точно. Отваряйки YouTube се сетих, че има доста сравнения на блендерите Omniblend с едни от най-известните (инфлуенсърски) блендери в щатите Vitamix.

Преди да потърся Omniblend обаче, реших да си направя проучване и започнах да търся в Google:

“The best blender on the market 2020…”

Открих много класации, които поставяха Vitamix на първо място. Реших да проверя каква е цената му както в България, така и в Amazon и се оказа, че надвишава бюджета ни. Мястото, от което купихме Omniblend предлага и Vitamix.

Това ме накара да потърся сравнения между Vitamix и Omniblend. В интернет има доста такива, защото двата блендера си приличат страшно много визуално, но вторият се води като по-бюджетна и достъпна версия от първия. Проверих и неговата цена, но отново ми се видя скъп и се прехвърлих към Kitchen Aid Diamond. Той също има сравнително висока цена, но аз имам накакво влечение към красивите дизайни на тази американска марка и отново си навих на пръста, че това ще бъде финалното решение.

Премислих около седмица и споделих на Стан за своите велики размишления. Той като един истински СТАН, който мрази импулсивните покупки започна да гледа всички онези видеа, които изгледах и аз.

Какво търсехме?

  • Мощен мотор;
  • Метални сглобки между ножовете (каната) и самия блендер;
  • Адекватни, остри четири на брой ножчета;
  • Перфектно смилане на ядки;
  • Трошене на лед;
  • Приготвяне на смутита и супи с гладка консистенция;
  • Лесна поддръжка;
  • Адекватна гаранция;

За съжаление KitchenAid, който се предлагаше по българските сайтове беше с много по-маломощен мотор (550W), което беше и първия му минус. Изгледахме доста ревюта и сравнения и видяхме, че не се справя особено добре както със смутита, така и с по-тежки задачи като приготвянето на фъстъчено масло например. Също така, сглобката на каната и самия блендер беше пластмасова, което съвсем ни отказа.

Omniblend от своя страна предлагаше мотор с мощност 1200W. Два пъти по-мощен!  Сглобката е стоманена, което би предотвратило стопяване при прекалено натоварване. Да, при него имахме минуси като цена, която в последствие се оказа същата, защото намерихме друг търговец, който го продава доста по-изгодно.

Цената в emag е със 140 лева по-висока, отколкото във FreshMarket.

В крайна сметка, семейният съвет реши, че новият ни блендер ще бъде Omniblend.

Omniblend Блендер
Оmniblend v tm-800 (Photo credits:https://zonanatura.bg/)

Поръчахме го, пристигна за ден, а аз нямах търпение да тествам всички онези рецепти,  които бях прочела и изгледала.

Избирането на блендер е една нелека задача, но най-важното е да знаеш какво точно искаш. Тръгвайки от бюджета, с който разполагаш, защото оттам насетне ще можеш да се фокусираш върху този ценови клас, който те устройва. Всички български сайтове (и не само) имат опцията да подреждаш по цени (от най-ниска към най-висока и обратно), както и да филтрираш по други признаци. Моята препоръка е да четеш много, да гледаш възможно повече реални ревюта (неспонсорирани видеа), както и да помислиш добре дали покупката ти е оправдана. И още нещо: никога не пазарувай импулсивно, защото това не води до нищо добро.

Ако искаш да прочетеш още подобни статии виж тук

Роксана

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
ahtopol
Прочети повече...

Синеморец: Къде да хапваме?

Поради стотици неприятни случки и коремни проблеми, имам огромен страх от ресторантите по българското черноморие. Всеки път, когато…
Прочети повече...