Да си направим блог през 2019

Ако едно от нещата, които се колебаеш да направиш през 2019 година е дали да започнеш да пишеш в свой собствен блог.. Ето един разказ за моите премеждия, който би могъл да ти бъде от полза.

Макар и не толкова популярни, блоговете все още са ми любим начин на изразяване. Обичам да чета, за момента ми е доста по-удобно да го правя, особено когато съм в шумна среда и нямам възможност да си сложа слушалки. Има нещо вълшебно в четенето, което нито един влог или подкаст не може да замени.

Как реших да създам блога си?

Винаги съм обичала да разказвам. Никога не съм възприемала себе си като човек, който има голям талант в писането, но разказването на истории и преживявания е неразделна част от моята същност.

Blogger

Първият си блог създадох в платформата blogger.com. В интерес на истината нямах никаква представя какво точно правя. Четях различни блогове, но най-вече кулинарни и направи си сам. Имах няколко любими „блогъри“, които пишеха, а и продължават да пишат изключително увлекателно, и тогава се помещаваха точно там, в blogger.

Платформата е направена доста лесно като за начинаещ блогър, който не разбира нищо, и целта му е просто да пише. Много ми се искаш да си направя дизайн, който да ме отличава, но разбира се нямах представа как точно се прави и ежедневно пробвах различни неща. Качвах картинки за фон, променях шрифтовете и цветовете. В самото начало дори нямах представа как да инсталирам тема, и какво точно трябва да направя. Просто пишех и публикувах. Нямах добър фотоапарат, нямах и пари. След доста умуване и четене, разбрах как да направя изгледа на блога една идея по-различен. Първия облик беше изцяло „ръчно правен“, буквално. Намерих една прекрасна картина на баща ми – божури, рисувани с маслени бои. Сканирах я, изрязах я, сканирах и надпис „пъстроцветно“, писан на ръка, сглобих всичко и го поставих най-отгоре. Продължих да пиша, но все нещо не ми харесваше. Опитвах се да преправям облика си многократно, но винаги без особен успех. След време реших, че е време да си купя хостинг и да започна да влагам малко повече средства в това, което правя. Отново нямах идея какво точно правя, но все пак с помощта на познат успях да бъда точка ком.

WordPress

Публикувайки различни неща в блога си, споделяйки ги във Facebook страницата си, успях да привлека разни мои последователи. Това ми носеше страхотни емоции и пишех с още по-голямо желание. Един мой читател ми писа, за да ми каже, че страшно много му харесва как пиша, снимам, и че с интерес чете публикациите ми. Предложи ми да се преместя в друга платформа, която според него е по-добра и професионална от blogger. Каза, че ще ми помогне с дизайна и ще ми обясни някои неща, а след това ще ме остави да си действам сама. Премислих, съгласих се и хайде, започна великото местене в WordPress. Дизайнът, който той ми направи беше страхотен, всичко беше изпипано до последния детайл. Оказа се, че съм си купила някакъв доста тъп хостинг от Yahoo, който не става за динамични сайтове и трябваше да го оставя и да си купя нов. Още разходи породени от факта, че нищо не разбирам. Започнах да пиша на новото място, обаче загубих доста от аудиторията си. Една промяна на името е нещо като „ребрандирането“ на фирмите, и ако не се направи плавно, и както трябва, води до загуби. Тъй като работата по преместването в WordPress я свърши друг, а не аз, не успях да свикна и не се чувствах комфортно, не знаейки какво се случва. Върнах се на старото място и всичките пари, които платих, отидоха на вятъра.

Макар и обратно в blogger, нещата не ми се получиха. Мъчих го това „Пъстроцветно“, мъчих го, но веднъж загубил аудиторията си, много трудно се връщаш отново на „сцената“.

WIX

Така дойде и решението да се захвана с Do you sparkle. Този път подходих доста по-различно. Реших да изпробвам новата, рекламирана платформа Wix, в която всичко буквално е като детска игра. Drag and Drop сайт, в който само наместваш разни неща, снимки, прозорци и букви. Този път решението да си купя хостинг беше доста преди да пусна блога в действие. На 1.04 имах истински и добре изглеждащ сайт, в който можех да се развихря на воля! Разбира се, че и това не трая дълго, а по-малко от година. Консултирах се с доста хора и прецених, че WordPress, колкото и страховито да звучи в съзнанието ми, е най-професионалният и добър вариант. Записах се на онлайн семинарът, който провежда Мария от LaMartinia, и по време на дискусиите разбрах, че определено е време за поредната промяна. С помощта на Светла от Share-dish-stories успях да се преместя и да започна на чисто.

Плюсове и минуси на всяка една платформа според мен:

Blogger Не е трудна за боравене, но е доста ограничаваща, ако нямаш необходимите познания. Ако все пак искаш просто да пишеш, без да имаш голям бюджет за харчене, това си е супер вариант. Аз лично изпитвах затруднение дори с поставянето на бутони за социалните мрежи в темата си. Вероятно ако си купиш тема, всичко ще бъде налично и няма да има нужда да се ровиш в кода. Blogger имат блог, който е преведен и на български и има всякаква полезна информация, която би била от полза.

Wix Супер е за начинаещи. Можеш да си играеш с темата, да я направиш различна и персонализирана. Хостингът, който предлагат обаче е двойно по-скъп, от колкото при други провайдъри. Няма опция на български език, но всичко е обяснено подробно на английски, и няма как да объркаш нещо. Имат блог, в който има всичко, което трябва да знаеш.

WordPress За тази платформа мога да кажа само, че реално не е чак толкова трудна, колкото си мислех. Имам да уча още адски много, но за момента се справям. В следващата публикация ще разкажа за това как се преместих от Wix в WordPress и какво ми костваше.

Успех от мен,

Роксана

1 comment
  1. Здравей прочетох твоята история и ми стана интересно. Да ти споделя от скоро така се занимавам с блогърство от няколко дена по-точно и ми е интересно да разбера как ще го възприемат четящите хора.
    Опитвам се в начина си на представяне да бъде забавно да бъде така привлекателно и се надявам след това да има и поука някаква това което правя поща взето да интересно като седне някой да чете да го чете и да бъде увлекателно.
    Предлагам ти да посетиш моя блок и да разгледаш какво съм направил. Изпращам линк към блока: https://cookwithsvilkata.blogspot.com/?m=1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like