DIY – Великденски свещи

Никога не съм си представяла, че април и март могат да изглеждат по този особен начин. Пролетта е любим сезон за мен, през който обожавам да излизам и да се разхождам в планината, гората, че дори понякога и на плажа в Несебър. Обстановката е доста тежка за всички ни, особено за хората, които останаха без работа, както и тези, които имат здравословни проблеми. Всеки се бори с трудностите, както може. Аз ги боря, когато творя.

В името на празника, реших да споделя една идея, която видях разглеждайки Pinterest. Много ми се прииска да опитам, защото ми се видя лесно и приятно начинание.

Какво ще ви бъде необходимо?

  • восък – дали от стара свещ, или на гранули, няма никакво значение;
  • багрило за восък – ако нямате, то може просто да използвате стара цветна свещ;
  • съд за водна баня – аз използвах малка касерола;
  • съд, в който ще топите восъка – за предпочитане е да бъде някоя стара чаша или друг съд, който няма да ползвате за хранене, тъй като восъкът се мие много трудно;
  • фитили – цената на 10 фитила в пакетче варира от 3 до 4 лева, но може да опитате и с канап, натопен във восък;
  • кокоши или друг тип яйца – ще ползваме само черупките, затова трябва да направим средно големи дупки от едната им страна, за да можем да изцедим жълтъка и белтъка;

Време: 20-30 минути.

Първото нещо, което правим е да изцедим белтъците и жълтъците, за да можем да ползваме само черупката на яйцата. Аз пробих моите черупки с нож, като преди да забия острата част на ножа, леко почуквах, за да направя пукнатини. Размерът на дупката трябва да бъде с големина на монета от 2 ст. След като изцедим течността, измиваме и подсушаваме черупките.

Следващата стъпка е в разтопяването и оцветяването на восъка. Аз ползвах и пчелен восък, и парафин. Разтопяването трае няколко минути. Хубаво е да държим котлона на средна степен, за да не започне водата ни да кипи. Аз държах на степен 3 от 6 възможни. Прибавяме багрилото докато топим восъка. След като цялата ни смес се превърне в гореща течност, започваме да наливаме в черупките. Преди това обаче, трябва да сме поставили фитил вътре в черупките – той се поставя преди восъка. Препоръчвам използването на предпазни ръкавици, тъй като восъкът става много горещ и има опасност от изгаряния. Също така е добре да поставим някаква тава или хартия под мястото, на което ще наливаме восъка в яйцата, тъй като може да разлеем. Аз разливах доста. Наливаме внимателно, след което оставяме яйцата във форма за яйца (картонена или тази от хладилника ни например), и ги оставяме да изстинат.

След пълното им изстиване е време да обелим яйчените черупки. Белят се доста лесно, както при варени яйца. След като ги обелим може да ги забършем с нещо абразивно, за да премахнем тънката ципа на яйцето, която се е залепила по восъка.

И.. voilà! Имаме великденски свещи!

Ако искате да видите и нагледна демонстрация на правенето на свещите, можете да гледате и видеото ми в YouTube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *