Да си направим блог през 2019 част 2

Calligraphy

2019 година се очаква да бъде доста динамична. Планирала съм адски много неща и искам да науча страшно много. Дали ще успея, зависи само от мен. Днес продължавам с темата за блога и как смених платформата. 

Преместването от WIX в WordPress не беше чак толкова трудно, колкото очаквах. Единственото нещо беше, че нямам представа от къде трябва да започна. 

Кои бяха нещата, които не знаех?

  1. Нямах представа, че wordpress.com и wordpress.org са две различни неща. Преди да се информирам, направих глупостта да започна да прехвърлям нещата си в неправилната платформа. 
  2. Когато разбрах каква е разликата между двете неща, нямах представа как трябва да действам. Не бях сигурна къде точно трябва да направя блога си и как се случват нещата. 
  3. Не знаех как се инсталират теми и дали ще успея да се справя сама + имах притеснения, защото Wix все още нямаха опция за трансфер на данни. 

Отне ми доста време, докато се информирам и разбера от къде трябва да тръгна. При вече съществуващ сайт моите стъпки бяха следните:

  1. Поръчка на хостинг, за да мога да започна да създавам сайта си директно в платформата.
  2. Поръчка на трансфер на домейн име, тъй като вече имах съществуващо такова. 
  3. Прехвърляне на данните от едната в другата платформа.

Поръчката на хостинг план е изключително лесен процес, защото всичко е обяснено доста детайлно в самите сайтове, които предоставят такива услуги. Аз се спрях на българска компания, защото прецених, че това е най-удачния вариант. Закупих избрания план и прехвърлянето на домейн името, и започнах да чета блогове за WordPress и помощни статии в хостинг провайдъра. 

Разбрах, че реално не трябва да чакам пълното прехвърляне на домейн името (отнема около 6 дни), а има вариант да започна да работя върху сайта си, променяйки няколко прости настройки в лаптопа си. Докато домейнът се трансферира,  DNS сървърите сочат към старото местоположение на сайта, което реално е пречка при започването на работа в WordPress. За да можем да виждаме сайта си, трябва да променим host файла на нашия компютър. 

Superhosting са направили страхотно обяснение за това как точно се случват нещата ето тук.

След като го направих, започнах да работя върху сайта си, да си търся тема и да видя какви са вариантите ми по прехвърляне на публикациите. За мое щастие се оказа, че чакането ми е помогнало повече, от колкото ми е навредило, и Wix вече имат опция за прехвърляне на информация. Разбира се нещата не се прехвърлиха точно както исках, но това ме накара да преработя и оразмеря всички снимки, и да ги наредя по по-приятен за окото начин. 

Темата си купих от themeforest.com, след часове гледане и избиране. Исках новата ми тема да се доближава максимално до предишния облик на сайта, но да бъде по-професионална. Успях да намеря такава и бях истински щастлива от факта. Струваше ми около  $20. 

Все още се уча и чета ежедневно за това какви функционалности има WordPress платформата. Една от идеите ми през 2019 е да я осъвършенствам.

Много се радвам, че най-накрая успях да изградя онлайн място, което няма да ми струва двойно повече от необходимото, но и ще ме научи на много повече, от колкото предходното такова. 

Успех от мен, 

Роксана 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like