Бременност: Каква козметика? Лице.

Pregnancy safety

Бременност. Не звучи плашещо, дори напротив, но не и когато се казваш Роксана.

Манията ми да контролирам всичко, да проучвам хранителните продукти, почистващите препарати и козметиката се засилиха неимоверно, откакто имам повишено ниво на хормоните в тялото си. Това от една страна е супер, защото всичко, което поглъщам или кожата ми поглъща би следвало да е с проверен състав, но от друга е пагубно за психиката ми. Нищо прекалено не е окей, така че знам, че трябва някога да спра с тази мания за контрол.

Не пиша тази публикация обаче, за да си говорим за странностите ми, а за това какво научих последните няколко месеца и каква козметика избрах да използвам докато съм бременна.

В интернет има толкова информация, колкото не можем да погълнем през целия си живот, което често води до вадене на грешни заключения и поставяне на грешни диагнози. Изградила съм едно правило, което гласи, че всяко нещо, на което попадна, трябва да бъде проверено от поне 3 източника (които не са жълти медии разбира се), за да бъда сигурна, че е вярно. Така и с козметиката за бременни и какви съставки не е препоръчително да се използват през този така деликатен период.

В статията съм упоменала всички източници, от които съм черпила информацията, която споделям. Продуктите, които използвам аз, отговарят на моите собствени изисквания. Не съм специалист и ако се колебаеш дали да използваш даден козметичен продукт се посъветвай с лекуващият си лекар. 

Кои са съставките, които не се препоръчват по време на бременността:

RETIN-A, RETINOL AND RETINYL PALMITATЕ, TRETINOIN/ISOTRETINOIN

BENZOYL PEROXIDE, SALICYLIC ACIDS

ESSENTIAL OILS (ЕТЕРИЧНИ МАСЛА, които се използват самостоятелно, не тези, вложени в продукти)

HYDROQUINONE

ALUMINUM CHLORIDE

FORMALDEHYDE

ХИМИЧНИ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ

DIHYDROXYACETONE

TETRACYCLINE

TAZORAC AND ACCUTANE

Повечето съставки са изброени на английски, защото се търсят по-лесно по този начин в състава на различните козметични продукти. Повече информация за всяка една от тях може да бъде открита в интернет пространството. Аз съм използвала като източници:

Блогът Инфармация

Сайтът Womans’ care

Сайтът Pregnancy birth & baby

Сайтът American Pregnancy

Консултация с лекаря, който ме следи.

Кои са козметичните продукти за лице, на които се спрях?

Бяла козметика

За почистване на лице и премахване на грим

SEPHORA COLLECTION Gentle Eye and Lip Makeup Remover 

Продуктите от тази колекция са с максимално изчистен състав и има доста добри попадения. Този дегримьор обаче, не се справя много добре с водоустойчива сприрала и червило. Обикновено преди него ползвам малко количество кокосово масло, което нежно втривам върху клепачите и устните. То успява да разтвори грима и след това лесно се пада с дегримьора.

Kiehl’s Ultra Facial Cleanser

Това е нежна измиваща пяна за лице, която също има изчистен състав. Почиства добре, избягва се зоната около очите. Кожата след измиването не остава суха и опъната, а чиста и свежа.

Kiehl’s Calendula Herbal Extract Toner

Тоник за лице с невен. Изключително нежен, освежаващ и успокояващ кожата. Подходящ е и за хора с чувствителна кожа.

Хидратация и защита за лице

Хиалуронов флуид Етерина 

Страхотен, с чудесен състав, използвам може би трета опаковка от него. Нанасям го на почистено и тонизирано лице с леки потупващи движения.

Минерална слънцезащита Етерина 50SPF

Понякога ми идва малко тежка, затова пропускам крем за лице и нанасям директно нея след хиалуроновия флуид. В момента съм в търсене на по-лека такава, но за момента не съм си харесала никаква друга. До преди забременяването използвах предимно химична слънцезащита, от която бях много доволна. Продуктите, които съм ползвала бих могла да използвам и в момента, но предпочитам да играя на сигурно и да заложа на слънцезащита с минерални филтри.

Околоочен крем шипка Етерина

Отново, много използван от мен продукт. Отразява се страхотно на околоочния ми контур.

SEPHORA COLLECTION
Firming Day Cream – Firm + Illuminate

Крем с приятна текстура, хидратиращ и отново със сравнително изчистен състав. Приятно изненадана съм от повечето продукти от серията. Използвам го и нощем. Като минус определям това, че има аромат, който не е твърде силен, но е там.

Много знания за продуктите почерпих и от сайта 15 minutes beauty. За съжаление обаче, не всичко, което е описано там е актуално и за българския пазар.

Оставам на разположение при въпроси.

Още статии за козметични продукти ще намериш в раздел Кошница за пазар.

Роксана

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like