Синеморец: Къде да хапваме?

ahtopol

Поради стотици неприятни случки и коремни проблеми, имам огромен страх от ресторантите по българското черноморие. Всеки път, когато отиваме на ново място проучваме заведенията с голяма предпазливост. Винаги се опитваме да се допитаме до някой местен или до някой, който е ходил там вече няколко пъти и има положителен отзив. За наше щастие Синеморец се оказа едно благоприятно място за намиране на нелоши ресторанти. Освен в самото село, приятни заведения за хранене се намират и на около 20-30 минути с кола, което е повече от страхотно.

Определено не останахме гладни!

Първият ресторант, който бих препоръчала се казва Таляна.

Супер непретенциозно заведение за хранене с невероятна гледка. Мястото буквално прилича на дървена барака, която е поставена на няколко кола над морето. Винаги има прясна риба, а обстановката вътре е много приятна и някак те обхваща носталгията, докато хапваш вкусна тарама и пържен сафрид. Местата са крайно ограничени и ако искаш да похапнеш там е добре да се обадиш предварително, за да ти запазят маса. Кучетата са добре дошли, а на входа те посреща “кучето” на собственика, което е наполовина вълк. Супер впечатляващо и вдъхващо респект космато приятелче. Буря беше доста респектирана от него и дори не започна да му скача да си играят, както обикновено прави. Ние ядохме най-вкусният пържен скорпид, домашна тарама, гръцка салата, рибена чорба и пържени тиквички.

Цените са нормални за черноморието – нито твърде високи, нито твърде ниски.

Оценка 9/10

Храната беше превъзходна!

Следващият ресторант се намира на плаж Бутамята и се казва Yo.

Мястото е ресторант с бар и предлага, както обедно меню, така и à la carte. Седнахме там по препоръка на съседите ни в София, които също ходят често в Синеморец. Не сбъркахме! Менюто е разнообразно, но най-великото нещо, което човек може да хапне там са мидите с черупка, пържените тиквички и пърженият патладжан. Няма по-добро попадение от тях! За съжаление понякога няма миди, но това не е лошо, защото е гаранция за това, че пристигат пресни, пресни. Някои от нещата, които се предлагат в менюто не са точно това, което очаквахме като хлябът например, но останалото е чудесно. Няколко дни подред обядвахме там и опитахме доста от ястията. Хапвахме зарган, скорпид, тарама, тирокафтери, снежанка, гръцка салата и пържени тиквички и патладжан. Обедното меню е различно всеки ден и също е на добро ниво. Кучетата са добре дошли и тук.

Цените са една идея по-високи, отколкото в Таляна, но не са прекалено завишени.

Оценка 7/10

Заслужава си да му дадеш шанс.

Тръстиките!

Първата вечер бяхме страшно прегладняли и се запътихме към най-близкото заведение, за което получихме препоръка от страхотните ни домакини – Люба и Жоро.

Мястото отново е доста посещавано, затова е хубаво да си запазиш маса. Храната е вкусна, но имахме лош опит с рапаните, които поръчахме. Определено не бяха приготвени достатъчно добре и се дъвчеха изключително трудно. Останалото, което опитахме беше супер – пържен сафрид, тарама и салати. Персоналът е изключително любезен и веднага предложи да донесе вода на Буря, а ние останахме приятно изненадани. Както се подразбира, кучетата са добре дошли!

Цените са по-високи, отколкото в предходните две заведения.

Оценка 8/10

 

Новото място в Синеморец, което има невероятен изглед към морето се казва Котката.

Котката е не само ресторант, но и галерия/магазин. Тъй като местата са ограничени е препоръчително да се обадиш и да си запазиш маса предварително. Преди да се настаниш за вечеря, може да разгледаш страхотен избор от ръчно правена керамика, чанти, шапки и дрехи, които са създадени от български творци.

Храната в Котката е су-пер! Интересни предложения и комбинации от вкусове, които определено искаш да опиташ. Моят фаворит е кашкавалът с хрупкава коричка, който буквално се топи в устата, а докато се топи по небцето ти получаваш душевен оргазъм. Тарамата е изключително нестандартна и невероятно вкусна. Хапнахме и паста с песто, както и огретен с морски дарове.

Това определено е ресторантът, с най-високи цени, но и менюто е доста по-различно и интересно.

Оценка 9/10

Мястото си заслужава и се надявам да се хареса и на останалите посетители на Синеморец, защото ще го посетим с нетърпение и догодина.

За още от любимите ми ресторанти прочети тук.

Роксана

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like