Душата на октопода – Кратко ревю

Душата на октопода - книга

“Душата на октопода” е от онези книги, които те грабват още на рафта в книжарницата. Жанет 45 за пореден път не ме разочароват с графичното си оформление. Не мисля, че притежавам по-красива книга от тази! За пореден път се уверявам, че корицата продава книгата. Без да я търся конкретно, тя сама ме намери. Художник на корицата е Люба Халева.

Страниците са 336, но се четат като 50.

Не очаквай приключенски романи или художествена измислица, когато си купуваш това съкровище. Книгата представлява сбор от разкази за различни октоподи и близката среща на разказвача с тях.

Октоподите са магически създания. Страховити са, но същевременно искаш да се доближиш все по-близко до тях, за да можеш да ги разгледаш. Всяко едно тяхно пипало, интересната им слузеста кожа, цветовете, които се менят в зависимост от настроението им.

“Душата на октопода” е книга, която ще те накара да заобичаш тези странни, подводни създания. Ще ти се прииска да отскочиш набързо до най-близкия океан и да се потопиш в дълбините му.

Информацията в книгата е полезна, обогатяваща и поднесена по много приятен и ненатрапчив начин. За (мое) щастие книгата не е препълнена с научни изследвания, които рядко задържат погледа на един читател. Ще научиш страшно много факти за октоподите, които дори не си предполагал. Ще разбереш, че колкото и да не ни се вярва, има подводни създания, които страшно много си приличат с хората.

Четейки историите, в които главните действащи лица са октоподите: Октавия, Кали, Атина, имах чувството, че не чета за подводни създания, а за човешки същества. Всичко описано е толкова неочаквано и различно, че няма как да се откъснеш от страниците, докато не ги прочетеш.

Дали интелигентността е присъща само за нас? Имат ли душа октоподите?

Това са въпроси, на които ще можеш да си отговориш, след като прочетеш тази завладяваща книга.

Честно казано, след като я прочетох се отказах от яденето на октопод.

Автор: Сай Монтгомъри

За книгата си “Душата на октопода” Сай Монтгомъри удостоена с Националната награда на САЩ за научна литература през 2015 година. Монгомъри е носителка на многобройни други отличия, включително награди за цялостен принос от Дружеството за защита на животните на САЩ и Асоциацията на книгоразпространителите от Ню Ингланд; както и на три почетни звания.

Преводач на български: Елмира Великова

Цената на книгата е 20,00лв, но в момента тече намаление в онлайн магазина на книжарница Ciela и можеш да я намериш за 18,00лв.

Препоръчвам я горещо!

Повече ревюта на книги можеш да намериш тук.

Роксана

1 comment
  1. Много любопитно!
    Никога не съм се замисляла за тези интересни създания задълбочено, освен случаите когато съм чела интересни факти за тях, като например че имат ТРИ СЪРЦА 🙂 или че са едни от най-умните животни на земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like